Az állami szektor beszerzései folyamatosak, kevésbé érinti őket a válság, ezért sok vállalkozás számára biztosítanak stabil üzleti lehetőséget. Az egészségügyi válság következtében rendkívüli mértékben megnövekedett egyes áruk és szolgáltatások iránti kereslet, ezért az Európai Bizottság rendkívüli iránymutatása biztosítja mindazt a rugalmasságot, amelyre a krízis kezelésekor szükség van, pl.: lehetőséget biztosít jelentősen rövidebb általános határidők megállapítására:

  • a nyílt eljárás keretében az ajánlatok benyújtásának határideje megfelelően indokolt sürgősség esetén 15 napra rövidíthető le;
  • a meghívásos eljárás keretében a részvételi jelentkezés benyújtásának határideje 15 napra,
  • az ajánlat benyújtásának határideje pedig 10 napra rövidíthető le.

​Megvizsgáltuk az első negyedév közbeszerzési hirdetményeinek számát és összehasonlítottuk a tavalyi év ugyanezen időszakával:

Idén már az első negyedévben megnövekedett a szolgáltatásmegrendelésre vagy árubeszerzésre vonatkozó közbeszerzési hirdetmények száma. 

Az építési beruházások száma csökkent azonban az ÉVOSZ (Építőipari Vállakozók Szövetsége) a járvány építőiparra gyakorolt hatásáról hetente friss információkkal és javaslatokkal igyekszik enyhíteni a kialakult helyzetet.

Az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott. Az építésgazdasági termelési láncban közreműködőkkel (alvállalkozók, anyagipar, szerelvénygyártás, bútoripar, kertészet, fuvarozás és számos további beszállítói kör) az együttműködési készség erősödött, miközben lerövidült a piaci folyamatok kiszámíthatósága. A többnyire rövid átfutású munkán dolgozó mikró- és kisvállalkozók előrelátása megszűnt, a hosszabb munkán dolgozó közepes és nagy vállalkozások összességében az év közepéig látnak előre, a II. félév és 2021. év számukra is bizonytalanná vált. Az ágazat ez idáig mintegy 335 000 foglalkoztatottnak munkát tudott biztosítani, teljes munkaidőben.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság, ÉVOSZ, MTI