Böngésszen a Közbeszerzés Figyelő szolgáltatással kapcsolatos gyakori kérdések és általános közbeszerzési alapfogalmak között.
kozbeszerzesfigyelo

Gyakran ismételt kérdések

Milyen szolgáltatást nyújt a Közbeszerzés Figyelő?

A szolgáltatás folyamatosan nyomon követi a magyar és európai közbeszerzési hirdetményeket, és a felhasználók keresési beállításainak megfelelő hirdetményeket e-mailben juttatja el, vagy az oldalra belépve csoportosítva összegzi a regisztrált tagoknak.

A Közbeszerzés Figyelő nem csupán az ajánlati felhívásokat figyeli Önnek, hanem egyéb hirdetmény típusokat is, így Ön értesülni fog a témáiban közölt közbeszerzési eredményekről, szerződés-teljesítésekről is. Ezáltal nyomon követheti versenytársai megbízásait is.

Mik azok a keresőprofilok?

Keresőprofilok

A regisztrált felhasználók keresőprofilokat hozhatnak létre, amelyekben megadhatják, hogy milyen téma érdekli őket vagy választhatnak a kozbeszerzesfigyelo.hu által összeállított keresési kategóriarendszerből.

Hogyan tudom megadni, engem milyen közbeszerzések érdekelnek?

Közbeszerzési keresési beállítások

Egyrészt lehetőség van keresési szó megadására, másrészt lehetőség van megadott tevékenységi területek közül választani, melyek a hivatalos CPV osztályzás szerint vannak csoportosítva. Továbbá megadhat földrajzi terület alapján szűrési beállításokat, valamint további haladó keresési beállítások közül választhat.

Hány keresőprofilt állíthatok be?

Akár korlátlan számú keresési kategóriát is beállíthat és figyelhet.

Befolyásolja-e a szolgáltatás árát, ha több keresőszót, vagy több keresőprofilt adok meg, vagy ha több országot figyeltetek?

Ha egy keresőprofilon belül állít be több keresőszót, iletve keresési feltételt, az nem befolyásolja a szolgáltatás árát. A megadott keresőprofilok számától függően az ár változhat, a KF MINI csomagban maximum 2, a KF START csomagban maximum 5, a KF PRO csomagban pedig korlátlan számú keresőprofilt állíthat be.
Előfizetőinknek lehetősége van, hogy előre kialakított keresőkategóriák közül válasszanak, vagy az önmaguk által létrehozott beállítások alapján saját keresési profilokat állítsanak be.

Mi az az „Üzleti profil”?

Üzleti profil

Már az előfizetés alkalmával szeretnénk támogatni Önt abban, hogy a cége tevékenységéhez leginkább illeszkedő közbeszerzési hirdetményeket kapja meg. A kiválasztott főkategória alapján beállítjuk Önnek az első keresési profilját, melyet a későbbiekben bármikor szabadon módosíthat.

Van lehetőség múltbeli hirdetmények közti keresésre is?

Archív keresés

“Archívum” menüpontunk kínál lehetőséget múltbeli közbeszerzések közti keresésre. Az archívum mindig a keresés aktuális napját megelőző 60 nap hirdetményeit tartalmazza.

Befolyásolja-e a szolgáltatás árát, ha használom az archív keresést?

Nem. Az archív keresés használata szintén nem változtat a közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatás árán.

Milyen formában kapok értesítést a közbeszerzésekről?

E-mail címek

Regisztráció alkalmával minden felhasználó megad egy e-mail címet, illetve opcionálisan további értesítési címeket. A rendszer minden új közbeszerzés megjelenésekor értesítő e-mailt küld a megadott címekre, melyben megtalálhatóak a felhasználó keresőprofiljaira érkező találatok. A felhasználói felületre belépve ugyancsak böngészhetőek a találatok.

Hány e-mail címre kérhetek értesítést?

4 darab különböző e-mail címre kérheti a közbeszerzési hirdetmények figyelését egy előfizetés keretében.

Pontosan mely országok közbeszerzéseiről értesülhetek?

Országok

Magyarország, az Európai Unió /TED/ mellett Európa egyéb országainak közbeszerzéseiről úgy, mint: Az Európai Unió tagállamai, valamint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Izland, Lichtenstein, Macedóniai Volt Jugoszláv Köztársaság, Moldova, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Svájc, Ukrajna, Oroszország.

Érdekel a szolgáltatás! Hogyan tudom kipróbálni?

A 14 napos ingyenes tesztidőszak alatt Ön teljes körűen használhatja a kozbeszerzesfigyelo.hu szolgáltatását. Korlátlan számban állíthat be keresőprofilokat, vagy akár választhat a megadott listából (24 fő és 72 alkategória).

Kezdje el tesztelni közbeszerzésf igyelő szolgáltatásunkat most!

Érdekel a közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatás! Hogyan tudok előfizetni?

Tesztidőszak

Amennyiben elő szeretne fizetni, online felületünkön egyszerűen és kényelmesen megteheti ide kattintva: Közbeszerzési  Figyelő – előfizetés

Indítsa el 14 napos díjmentes tesztidőszakát. Ügyfélszolgálatunk segít a megfelelő díjcsomag kiválasztásában és a profilbeállításokban. Előfizetési díjaink az alábbiak.

Előfizetési csomag KF MINI
Maximum 2 db keresőprofil
KF START
Maximum 5 db keresőprofil
KF PRO
Korlátlan számú keresőprofil
6 hónapos előfizetési időszak* 26 400 Forint + ÁFA 37 800 Forint + ÁFA 48 600 Forint + ÁFA
Éves előfizetési időszak* 46 800 Forint + ÁFA 67 200 Forint + ÁFA 87 600 Forint + ÁFA

Díjmentes teszt

Próbálja ki 14 napig díjmentesen a Közbeszerzés Figyelőt
Kipróbálom

Közbeszerzések

Böngésszen az aktuális magyar és európai uniós kiírások között
Közbeszerzések

Nem találja, amit keres?

Amennyiben további kérdései lennének a közbeszerzések vagy a Közbeszerzés Figyelő szolgáltatásunk kapcsán, forduljon hozzánk az info@kozbeszerzesfigyelo.hu e-mail címen vagy keresse telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 20 455 9530 (elérhető minden munkanapon 10 és 16 óra között) telefonszámon.

szechenyi-2020-strukturalis-alap-logo.png.jpg

Közbeszerzési alapfogalmak

Ajánlatkérő

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 22. és 162. §-ában meghatározott szervezetek, amelyek – bizonyos feltételek fennállása esetén – kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Ilyen az állam, a minisztérium, a központi költségvetési szerv, az országos kisebbségi önkormányzat, az országos kisebbségi önkormányzati költségvetési szerv, a helyi önkormányzat, a helyi kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzatok társulása, a helyi önkormányzati költségvetési szerv, a helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szerv, a közalapítvány stb. Támogatásból megvalósítandó közbeszerzés tekintetében az a szervezet is lehet ajánlatkérő, amelynek közbeszerzését az Európai Unióból származó forrásból többségi részben közvetlenül támogatják.

Ajánlatkérők lehetnek úgynevezett klasszikus ajánlatkérők, akik – leegyszerűsítve – állami, önkormányzati, illetve uniós pénzt költenek, vagy különös ajánlatkérők, vagyis a közszolgáltatók, akik a vízügyi, az energia-, a közlekedési és a postai ágazatokban folytatnak tevékenységet.

Ajánlattevő

Az a gazdasági szereplő, aki (amely) a közbeszerzési eljárásban ajánlatot nyújt be. Ez a szereplő lehet természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy személyes joga szerint jogképes szervezet, aki, illetőleg amely a közbeszerzési eljárásban ajánlatot tesz – ajánlattevőnek minősül a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe is.

A közbeszerzés fogalma

A közbeszerzés az államigazgatási és egyéb költségvetési szervek közszolgáltató tevékenységükkel közvetlenül összefüggő árubeszerzéseinek, építési beruházásainak és szolgáltatási megrendeléseinek külön törvényben meghatározott köre, amelynek értékhatárát Magyarországon az éves költségvetési törvény állapítja meg.

A közbeszerzés célja az államháztartás kiadásainak ésszerűsítése, a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele, széles körű nyilvános ellenőrizhetősége, továbbá a közbeszerzések során a verseny tisztaságának biztosítása.

Az Európai Unió tagállamai elfogadták, hogy a közbeszerzést központilag szabályozzák. Magyarországnak, mint az Európai Unió tagállamának, miután részt vesz a szabályozás kialakításában, köteles közbeszerzési jogát teljes mértékben összhangban tartani az Európai Unió közbeszerzési joganyagával.

Forrás: Wikipedia – közbeszerzés fogalma

Alvállalkozó

Az a szervezet (személy), amely a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítésében az ajánlattevő által bevontan közvetlenül vesz részt.

CPV Kódok

CPV kódok listája

CPV kódok fogalma:  „A közös közbeszerzési szójegyzék a közbeszerzésre vonatkozó egységes osztályozási rendszert hoz létre, amelynek célja az ajánlatkérők által a közbeszerzési szerződések tárgyát képező cikkekre, illetve szolgáltatásokra vonatkozóan használt hivatkozási számok szabványosítása.”

Forrás: SIMAP – CPV kódok

Egybeszámítás

A törvény szerint egy beszerzés becsült értékének kiszámításakor mindazon beszerzések értékét egybe kell számítani, amelyek (1) beszerzésére egy költségvetési évben vagy tizenkét hónap alatt kerül sor, és (2) beszerzésére egy ajánlattevővel lehetne szerződést kötni, továbbá (3) rendeltetése azonos vagy hasonló, illetőleg felhasználásuk egymással közvetlenül összefügg. Az egybeszámítási kötelezettséget tehát ezen feltételek együttes fennállása alapozza meg, de ezek megítélése esetről esetre gondos mérlegelést tesz szükségessé.

Elektronikus árlejtés

A közbeszerzési eljárás részét képező olyan ismétlődő folyamat,amely az ajánlatoknak a 63. § (4) bekezdés szerinti értékelését követően új, az ellenszolgáltatás mértékére, és az ajánlatnak az értékelési részszempontok szerinti egyes tartalmi elemeire vonatkozó kedvezőbb ajánlat megtételét, és az ajánlatok rangsorolását elektronikus eszköz segítségével, automatizáltan teszi lehetővé.

Eljárási rezsim

A beszerzés becsült értéke alapján minden közbeszerzési eljárás besorolható valamelyik úgynevezett eljárási rezsimbe, amelyekre a közbeszerzésekről szóló törvény más és más szabályokat rendel alkalmazni. Az Európai Unióban érvényes közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű beszerzések a közösségi rezsimbe tartoznak, a magyar költségvetési törvényben meghatározott nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű beszerzések a nemzeti rezsimbe (2009. április 1. napjától ún. általános egyszerű eljárás) tartoznak.

Helyi önkormányzati költségvetési szerv

A (fő)polgármesteri hivatal, a megyei önkormányzati hivatal, a körjegyzőség, a közös képviselő-testület hivatala, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testületének felügyelete alá tartozó egyéb költségvetési szerv, ideértve a hatósági igazgatási, intézményi és egyéb igazgatási társulást is.

Keretmegállapodás

Meghatározott egy vagy több ajánlatkérő és egy vagy több ajánlattevő között létrejött olyan megállapodás, amelynek célja, hogy rögzítse egy adott időszakban közbeszerzésekre irányuló, egymással meghatározott módon kötendő szerződések lényeges feltételeit, különösen az ellenszolgáltatás mértékét, és ha lehetséges, az előirányzott mennyiséget.

Kizárólagos jog

Jogszabály, illetőleg közigazgatási határozat alapján egy vagy csak korlátozott számú szervezet (személy) jogosultsága meghatározott tevékenység folytatására, illetőleg cselekményre.

Közbeszerzési eljárás előkészítése

Az adott közbeszerzési eljárás megkezdéséhez szükséges cselekmények elvégzése, így különösen az adott közbeszerzéssel kapcsolatos helyzet- illetve piacfelmérés, a közbeszerzés becsült értékének felmérése, az eljárást megindító (meghirdető) hirdetmény, felhívás és a dokumentáció előkészítése.

Közbeszerzési műszaki leírás

Azoknak a műszaki előírásoknak az összessége, amelyet különösen az ajánlattételhez szükséges dokumentáció tartalmaz, és amelyek meghatározzák a közbeszerzés tárgya tekintetében megkövetelt jellemzőket. Ezek alapján a közbeszerzés tárgya oly módon írható le, hogy az megfeleljen az ajánlatkérő által igényelt rendeltetésnek. A műszaki előírások tartalmazzák a környezetvédelmi teljesítményre, a valamennyi követelménynek – így különösen a fogyatékos emberek számára a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés szempontjának – megfelelő kialakításra, a biztonságra, és méretekre vonatkozó jellemzők meghatározását – ideértve a közbeszerzés tárgyára alkalmazandó, a terminológiára, a jelekre, a vizsgálatra és vizsgálati módszerekre, a csomagolásra, a jelölésre, a címkézésre, a használati utasításra, a gyártási folyamatokra és módszerekre vonatkozó követelményeket. Építési beruházás esetében ezeken kívül tartalmazniuk kell a minőségbiztosításra, a tervezésre és költségekre vonatkozó szabályokat, a munkák vizsgálati, ellenőrzési és átvételi feltételeit, az építési eljárásokat vagy technológiákat, valamint minden olyan egyéb műszaki feltételt, amelyet az ajánlatkérőnek módjában áll általános vagy különös rendelkezésekkel előírni az elkészült munka és azon anyagok vagy alkatrészek tekintetében, amelyeket az magában foglal. Árubeszerzés vagy szolgáltatás megrendelése esetében továbbá tartalmazniuk kell a minőségre, a teljesítményre, a termék rendeltetésére, a megfelelőség-igazolási eljárásokra vonatkozó követelményeket.

Központi költségvetési szerv

A minisztérium, a központi költségvetésben fejezettel rendelkező szerv, valamint más, külön jogszabályban meghatározott fejezeti jogosítványokkal rendelkező szerv, továbbá a fentieknek, a Kormánynak, annak kijelölt tagjának a felügyelete alatt működő költségvetési szerv.

Meghívásos eljárás

Olyan közbeszerzési eljárás, amelyben az ajánlatkérő által – a közbeszerzésekről szóló törvényben előírtak szerint – kiválasztottak tehetnek ajánlatot.

Nyílt eljárás

Olyan közbeszerzési eljárás, amelyben valamennyi érdekelt ajánlatot tehet.

Pályázó

Az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy személyes joga szerint jogképes szervezet, aki, illetőleg amely a tervpályázati eljárásban pályázatot (pályaművet) nyújt be; pályázónak minősül a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe is.

Részvételre jelentkező

Az a gazdasági szereplő, aki (amely) a több szakaszból álló közbeszerzési eljárás első, részvételi szakaszában részvételi jelentkezést nyújt be.

Támogatás

A közbeszerzésre irányuló szerződés teljesítéséhez pénzeszköz vagy egyéb anyagi előny juttatása az ajánlatkérő részére, ide nem értve az adókedvezményt és a kezességvállalást.

Támogatás elvesztése

Ha egy-egy Európai Uniós vagy hazai pályázaton nyert vagy ilyen forrásból származó támogatásból megvalósított beszerzés esetén a pénzt folyósító szervezet észreveszi, hogy az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt vagy egyéb szabálytalanságot követett el a beszerzés során, akkor úgy dönt, hogy a pályázaton nyert pénz egy részét vagy akár az egészet visszatartja, illetve visszaköveteli az ajánlatkérőtől.

Tárgyalásos eljárás

Olyan közbeszerzési eljárás, amelyben az ajánlatkérő az általa – a közbeszerzésekről szóló törvényben előírtak szerint – kiválasztott egy vagy több ajánlattevővel tárgyal a szerződés feltételeiről.

Tervpályázat

Olyan, külön jogszabályban részletesen szabályozott eljárás, amely lehetővé teszi az ajánlatkérő szerv számára – főként az építészet és építés területén – egy olyan tervnek vagy tervrajznak a megszerzését, amelyet díjazásos vagy díjazás nélküli pályáztatás után egy bírálóbizottság választott ki.

Versenypárbeszéd

Olyan közbeszerzési eljárás, amelyben az ajánlatkérő az általa – a közbeszerzésekről szóló törvényben előírtak szerint – kiválasztott részvételre jelentkezőkkel párbeszédet folytat a közbeszerzés tárgyának, illetőleg a szerződés típusának és feltételeinek – az ajánlatkérő által meghatározott követelményrendszer keretei közötti – pontos meghatározása érdekében, majd ajánlatot kér.

Összefoglaló tájékoztatás

2015.november 1-e óta használt hirdetménytípus.
Nemzeti eljárásrend szerinti közbeszerzés tervezett indításáról közzéteendő tájékoztató.

Publikációs források:

Magyarország: www.kozbeszerzes.hu

Európai Unió: http://ted.europa.eu

Statisztikák a közbeszerzések 2015. évi alakulásáról:

Statisztikai adatok 2015

Közbeszerzési törvény:

2011. évi CVIII. törvény a közbeszerzésekről